APSFE

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυάς Οικονομίας , με θέμα «Εργαλεία Ανάπτυξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας – Ευρωπαϊκό και Ελληνικό θεσμικό πλαίσιο». Η ημερίδα  αποτέλεσε δράση του Έργου «Διασυνοριακό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη και Λειτουργία ενός Εκτελεστικού Μηχανισμού για την Υποστήριξη και την Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Καινοτομίας» με ακρώνυμο «Action Plan for Social Entrepreneurship» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας “INTERREG V-A GREECE – BULGARIA 2014-2020”, στο οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος.

Στην εκδήλωση που σκοπό είχε τη διάδοση και ταυτόχρονα την πραγματική στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας αλλά και γενικότερα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας, παρουσιάστηκαν τα σημαντικά εργαλεία που θα παραχθούν από το έργο «Action Plan for Social Entrepreneurship» το οποίο πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο η Κοινωνική και Αλληλέγγυα οικονομία μπορεί να προσφέρει ένα  μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας μας  με έμφαση  στον κοινωνικό αντίκτυπο  στην καλλιέργεια της κοινωνικής αλληλεγγύης  και την προώθηση των δημοκρατικών αρχών διαχείρισης. H διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η Κ.ΑΛ.Ο. μπορεί να κινητοποιήσει και να αξιοποιήσει κοινωνικές δυνάμεις με πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους.

O  κύριος Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος, Αν. Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης  Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χαιρετίζοντας το κοινό μετέφερε τη δέσμευση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να υποστηρίξει  υφιστάμενες αλλά και νέες Κοινωνικές Επιχειρήσεις μέσω από μία Δομή Υποστήριξης  της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που θα δημιουργηθεί στην Περιφέρεια με αυτόν το σκοπό.

Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου από τον κύριο Ταμπακούδη Ιωάννη, Επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος  έδωσε έμφαση στα σημαντικά εργαλεία που θα παραχθούν στο πλαίσιο του έργου, όπως η δημιουργία στην ΠΚΜ δομής υποστήριξης  της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η Γεωχωρική βάση δεδομένων όπου θα καταγράφονται τα στοιχεία των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, η ανοιχτή Πλατφόρμα συμβουλευτικής, όπου θα γίνεται online συμβουλευτική υποστήριξη, τα σεμινάρια για την Κοινωνική εκπαίδευση όσων θέλουν να συμμετέχουν σε φορείς Κ.ΑΛ.Ο, το Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Επιχειρηματικότητας για στελέχη και μετόχους υφιστάμενων κοινωνικών επιχειρήσεων και τέλος τα βραβεία Αριστείας όπου θα βραβευτούν πετυχημένα σχήματα φορέων Κ.ΑΛ.Ο.

 Ακολούθησε παρουσίαση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Συμβουλευτικής Υποστήριξης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, από τον κύριο Μιχελάκο Ιωάννη, εκ μέρους του Τεχνικού Συμβούλου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Στη συνέχεια ο κύριος Δάμης Κωνσταντίνος εκ μέρους του  Τεχνικού Συμβούλου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονία, παρουσίασε το Κοινοτικό Πλαίσιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, πλαίσιο που αποτελεί οδηγό τόσο για υφιστάμενες Κοινωνικές επιχειρήσεις όσο και για όσους θα θέλανε να εμπλακούνε με την Κοινωνική Οικονομία.

Ακολούθησε η παρουσίαση των Δράσεων για την υποστήριξη και την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του ΕΠ «Κεντρικής Μακεδονίας» και της υφιστάμενης κατάσταση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας από τον κύριο Αποστολόπουλο Χαράλαμπο, Οικονομολόγο, Εμπειρογνώμονα σε θέματα Εξειδίκευση των Δράσεων του ΕΚΤ.

Τέλος, ο κύριος Τσιτσόπουλος Ιωάννης, Υπεύθυνος Δημοσιότητας και Πληροφόρησης του ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ, έκανε μια αναλυτική παρουσίαση για τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία, τόσο αυτά που έχουν προκηρυχθεί έως σήμερα, όσο και για αυτά που αναμένονται στο προσεχές διάστημα, στα οποία μπορούν να ενταχθούν Φορείς Κ.ΑΛ.Ο.. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προκλήσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν ο υποψήφιοι επενδυτές φορέων Κ.ΑΛ.Ο, καθώς και τα σημεία που πρέπει να προσέξουν σε περίπτωση υπαγωγής τους σε κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα.

Οι παρουσιάσεις της Ημερίδας είναι διαθέσιμες στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Έργου: http://www.apfse.gr

Για κάθε πληροφορία σχετικά με το έργο και τις δράσεις τους μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Έλλη Πλατσιούρη, τηλ. 2310403004, mail:  apfse@rdfcm.gr

 

bst
edf
dav
cof
dav

 

 

 

 

 

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Εργαλεία Ανάπτυξης Κοινωνικής επιχειρηματικότητας και Ευρωπαϊκό και Ελληνικό θεσμικό πλαίσιο», στο πλαίσιο του έργου «Action Plan for Social Entrepreneurship»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά